Mijn zoektocht naar de ideale kledingkast
blog

Ik had kleding in mijn kast hangen met het prijskaartje er nog aan!

Ik ben ontzettend gek op mode en op kleding. Wanneer ik nieuwe items koop ben ik blij, heel blij. Ik word blij van een goede pasvorm en van goede materialen en draag mijn kleding altijd vol trots. Ik lees alle modebladen, omdat ik het heel erg leuk vind om mee te gaan met de modetrends en deze toe te passen in mijn kledingkast. 

Ik kocht kleding, heel veel kleding

Ooit kocht ik heel veel kleding, allemaal bij fast fashions ketens. Elke week kwamen er wel pakketten bij mij binnen. Ik kon op deze manier de modetrends gemakkelijk toepassen aan mijn kledingkast en het was ook nog eens ontzettend betaalbaar. Ik wilde altijd nieuwe items in mijn kast hebben en vond het leuk als mensen op mijn werk of in mijn omgeving complimenten gaven over mijn nieuwe outfit. Elk seizoen ruimde ik mijn kast op en dan ging er een hele hoop kleding weg. Zelfs kleding met het prijskaartje er nog aan! De hoeveelheid daarvan was ontzettend schrikken.

3 aanleidingen waardoor ik wilde investeren in luxe merken

Ik kwam op een punt dat ik meer interesse kreeg voor luxe merken. Ik besefte dat ik meer wilde investeren in luxe merken waar ik veel langer plezier van zou hebben. Dit inzicht kwam door drie dingen: alle kleding die ik weg deed met het prijskaartje er nog aan, mijn budget om aan kleding te besteden werd hoger en ik werd geconfronteerd met een documentaire over de kledingindustrie (Genaaid op NPO, mocht je deze nog niet gezien hebben; het kijken waard). 

Ik kocht klakkeloos en vulde mijn mandje zonder er bij na te denken

Aan luxe merken hangt een prijskaartje, ook daar kwam ik achter. Dus ik moest goed overwegen wat ik wel en niet wilde kopen. Voorheen kocht ik klakkeloos en vulde gemakkelijk mijn online winkelmandje. Ik dacht er niet eens over na. Dit was behoorlijk wennen, want alles in je mandje stoppen was eigenlijk altijd wel een heel fijn gevoel. 

Het altijd iets nieuws willen hebben, bleef daarom nog wel in mijn hoofd. Maar om altijd luxe merken te kunnen kopen? Nee, dat lukt voor mij niet omdat ik simpelweg het budget daar niet voor heb.

Ik ging mij verdiepen in duurzame merken

Duurzame merken werd mijn volgende project. Ik ging op zoek naar duurzame merken, zeker na aanleiding van de documentaire die ik had gezien. Duurzame betaalbare merken. Op deze manier werd ik steeds blijer van mijn eigen kledingkast. Mijn missie werd: investeren in luxe merken die een ‘leven lang’ meegaan en meer duurzame merken toelaten in mijn kledingkast. 

Bij mij bestond het beeld dat duurzame mode saai was en dat het dus voor mij helemaal niet zou werken, gezien mijn interesse voor mode. 

Het was ook een behoorlijke zoektocht. Ik ontdek elke dag nieuwe dingen over duurzaamheid en over duurzaamheid bij luxe merken. Mijn zoektocht deel ik graag met jou. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat je een basisgarderobe kunt hebben en dat je deze aanvult met keypieces die het investeren waard zijn. 

Ik geloof bijna niet dat ik dit schrijf. Ik was echt iemand die alle kleding kocht die ik maar wilde. Mijn kledingkast was overvol. 

Ik werd mij bewust van de hoeveelheid kleding die ik kocht en dat ik veel bewustere keuzes kan maken die ook passen bij mij kledingstijl. Als gevolg: geen miskopen meer in mijn kast en een kledingkast waar ik echt blij van wordt. 

Ik deel met liefde duurzame merken die ik heb ontdekt en hoe jij je kledingstijl kunt ontdekken, zodat jij bewuster wordt van je eigen kledingkast. 

Heb jij jouw kledingstijl al ontdekt?