Wat weten we van het pak?
blog

Een van de trends die we deze winter gaan zien is het pak. Het pak heeft een enorm mooie geschiedenis wat teruggaat naar de 20e eeuw.

Aan het begin van de 20e eeuw waren vrouwenkledingstukken beperkt tot korsetten, rokken en jurken. In de jaren 1910 begonnen vrouwen echter te experimenteren met het dragen van broeken als een vorm van praktische kleding voor activiteiten zoals fietsen en werk in fabrieken tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In de jaren 1930 kwam de broek als kledingstuk voor vrouwen steeds meer in zwang. Vrouwen begonnen met het dragen van broekpakken, bestaande uit een losse broek en een bijpassend jasje. Deze broekpakken waren over het algemeen nog steeds erg formeel en werden vooral gedragen voor speciale gelegenheden.

De jaren 1960 en 1970 werden gekenmerkt door grote veranderingen in de mode, waaronder de opkomst van het vrouwenpak als een symbool van vrouwelijke emancipatie en empowerment. Ontwerpers zoals Yves Saint Laurent speelden een belangrijke rol in het populariseren van het vrouwenpak als een modieus en assertief kledingstuk. Het vrouwenpak van die tijd had vaak een strakke snit met een getailleerd jasje en een broek met wijde pijpen.

In de jaren 1980 werd het vrouwenpak geassocieerd met de zogenaamde ‘power dressing’ trend. Vrouwen droegen op maat gemaakte pakken met brede schouders, strakke rokken of broeken en formele blouses. Dit type pak benadrukte vaak de autoriteit en professionaliteit van vrouwen op de werkvloer. Vrouwen wilde in deze tijd echt het verschil laten zien. Zij voelde zich sterk en wilde dit door middel van het dragen van brede schouders ook echt laten zien.

In de moderne tijd zijn er talloze variaties en stijlen van het vrouwenpak ontstaan, die tegemoetkomen aan verschillende smaken en gelegenheden. Van klassieke en formele pakken tot casual en oversized varianten, het vrouwenpak is nu een veelzijdig kledingstuk dat gedragen kan worden voor zowel professionele als sociale gelegenheden.

Het vrouwenpak heeft een lange weg afgelegd van de vroege pioniers tot een modieus en krachtig kledingstuk voor vrouwen in verschillende aspecten van het leven. Het blijft een belangrijk onderdeel van de moderne modewereld en een symbool van vrouwelijke stijl en zelfexpressie.

Wat betreft modetrends voor de herfst en winter van 2023 zien we volop business looks tijdens casual momenten. Denk: een powersuit terwijl je koffie drinkt met een vriend(in). Maar smokings, krijtstrepen en ‘zelfs’ stropdassen zijn geoorloofd – als we de collecties van bijvoorbeeld Valentino en Yves Saint Laurent mogen geloven.