Wat is nu precies duurzaam stijladvies?
blog

Ik hoor regelmatig dat vrouwen niet zo snel stijladvies willen krijgen. Vooral omdat er een prijskaartje aanhangt en het vooral voelt als een soort luxe. De afgelopen jaren heb ik veel vrouwen geadviseerd. Vrouwen die al veel weten over hun eigen stijl, maar ook vrouwen die echt zoekende zijn naar hun stijl. En bij beiden heb ik andere dingen mee kunnen geven. Het zit ‘m vooral in dat je weet wat goed bij je staat en goed weet wat bij je past, dat scheelt al de helft. Het maakt het voor jezelf ook makkelijker, ook al geef je zelf misschien helemaal niet om kleding of om stijl. Het geeft je belangrijke handvatten om te zijn wie je wil zijn.

Het is ook een soort trend: duurzaam stijladvies. Ik heb gemerkt dat het heel belangrijk is, want je maakt iemand echt veel bewuster van wat er in de kledingkast hangt. Maar waarom is het kiezen voor duurzaam stijladvies nu zo belangrijk, naast dat het jouzelf heel veel biedt? Het eerste wat wat duurzaam stijladvies biedt is het verminderen  van de milieu-impact. Duurzaam stijladvies moedigt aan om kleding en accessoires te kiezen die zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen, geproduceerd met duurzame productiemethoden en onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Hierdoor wordt de negatieve milieu-impact van de mode-industrie verminderd, zoals waterverbruik, vervuiling en afval.  Daarnaast richt duurzaam stijladvies zich op het opbouwen van een duurzame, veelzijdige garderobe die langer meegaat. Dit betekent dat je minder snel mode-items hoeft te vervangen, wat zowel geld bespaart als de afvalberg verkleint. Duurzaam stijladvies kan je helpen om merken te ontdekken die zich inzetten voor duurzaamheid en ethische praktijken.

Door deze merken te ondersteunen, draag je bij aan een positieve verandering in de mode-industrie. En last but not least het helpt uiteindelijk ook voor minder kosten op de langere termijn.  Hoewel duurzame kleding vaak initieel duurder kan zijn, kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn omdat duurzame kledingstukken meestal langer meegaan dan goedkopere, minder duurzame alternatieven.

Dat laatste heeft vooral ook te maken met de mindset. We denken vaak we kopen goedkoop, want daar zijn we inmiddels aan gewend geraakt. Maar in de praktijk zie je dat je veel goedkope kleding hebt die je niet vaak draagt of niet vaak kan dragen doordat de kwaliteit niet goed is. Voor de wereld van fast fashion begon waren we vooral bezig met wat kleding met je doet en wat het uitstraalde.

Ambacht was belangrijk en we wisten wat de waarde was van een kledingstuk. Inmiddels komt dat zo nu en dan wel weer terug. De wereld van tassen van luxe merken is booming aan het worden en is inmiddels een investering voor velen. De waarde van een product weer zien moet weer belangrijk worden.

Wat je ook vooral ziet is dat we ons tegenwoordig echt anders willen kleden dan een ander. Toen ik in de jaren 90 opgroeide kwam het regelmatig voor dat ik hetzelfde droeg als mijn vriendin. Die tijden zijn nu wel anders. We willen laten zien wie we zelf zijn en vooral niet in hetzelfde lopen als een ander. Een mooie tendens. Nu is het nog de kunst om te investeren in kwaliteit en de waarde ook echt weer te zien van een kledingstuk. Niet zomaar kopen omdat het zo goedkoop is en je een shirt nodig hebt voor een gelegenheid, maar bewuster zijn. En daar helpt duurzaam stijladvies je bij. Het voelt als een luxe, maar het gaat je echt heel veel meer brengen.