Het verhaal achter ontwerpster Stella McCartney
blog

Het verhaal achter duurzaam ontwerpster Stella McCartney

Stella McCartney werd geboren in Londen. Zij groeide op met bekende ouders Beatles zanger Paul McCartney en fotografe Linda. Haar moeder was vegetariër en dierenrechtenactiviste. Tot op de dag van vandaag is haar moeder een muze voor Stella McCartney. 

Stella McCartney staat bekend om haar scherpe maatwerk, gedurfde esthetiek en mannelijk energie van haar damescollecties. Zij studeerde aan Central St. Martins en werd in 1997 benoemd tot creatief directeur van Chloe in Parijs. Tussendoor werd zij ook gevraagd voor Gucci, maar dit aanbod heeft zij geweigerd omdat zij hier met bont en leer moest werken. 

In 2001 lanceerde Stella McCartney haar gelijknamige luxe modehuis en toonde in oktober haar eerste collectie in Parijs. De eerste reacties waren niet zo lovend, maar de collecties daarna veranderde dat. 

Ze is al haar hele leven vegetariër en gebruikt daarom ook nooit leer, veren, huid of bont in haar ontwerpen. Zeker toen zij net startte met haar label was dit vrij uniek. Ze is echt een voorloper op het gebied van duurzaamheid en heeft dit binnen de mode-industrie echt verder ontwikkeld. 

Robin Hoogeveen | Styling advies | Kleding huren | Duurzame kleding Amsterdam

Wat je misschien niet wist over Stella McCartney

Zij heeft een samenwerking met Adidas. De collectie is gericht op mensen die sportief zijn, maar stijl wel heel belangrijk vinden.

  • Haar Falabella tas in 2009 werd geïntroduceerd en dit tot de dag van vandaag de best verkochte tas is van het modehuis.
  • Er ook een Stella McCartney kids lijn is.
  • Zij ook milieuvriendelijke brillen verkoopt.
  • In 2018 ontwierp zij de eerste veganistische Stan Smith sneaker.
  • Dit jaar lanceerde zij ook Stella McCartney Cares Foundation – een non-profit liefdadigsheidsplatform ter ondersteuning van duurzaamheid en bewustzijn van borstkanker.
  • Zij de eerste ontwerper is die op de cover stond van Vogue America in 2020. 

Ik ben helemaal weg van het merk Stella McCartney. Niet alleen omdat het mooie items zijn, maar juist ook omdat duurzaamheid ontzettend belangrijk is voor haar. 

Ik deel graag de verhalen achter ontwerpers, merken en kleding met je. Zodat we een goed beeld hebben op welke manier de mode-industrie aan het verduurzamen is. 

Bij Iconic Wardrobe kun je items huren van Stella McCartney, neem een kijkje op mijn kleding huren pagina.