Trends voor 2022 op het gebied van duurzame mode
blog

Eco-vriendelijke mode wordt steeds populairder. Het wordt ook steeds meer mainstream en veel luxe merken besteden hier ook echt heel veel aandacht aan. Waarom? we moeten nu wel anders, want de industrie is echt heel erg vervuilend en merk je dat vanaf de millenials de aarde een heel belangrijk onderwerp is. Maar wat zijn nu de trends op het gebied van duurzame mode in 2022?

Minimalistische garderobe

Je ziet het steeds meer, de capsulewardrobe. Er is een trend gaande waar we kleding weer gaan waarderen en juist met minder kleding willen doen, dan met heel veel kleding. Een manier om overconsumptie en vervuiling tegen te gaan. Echt alleen hebben wat je echt nodig hebt.

Beeld: Harpers Bazaar

Merken pakken hun rol

Merken die iets terug geven, dat is al een trend maar wordt in 2022 alleen maar groter. Consumenten vinden het steeds belangrijker dat een merk doet aan duurzaamheid en daar goede keuzes in maakt. Op dit moment zijn zelf 38% van consumenten overgestapt naar een ander merk die niks doen aan duurzaamheid. Wat we veel gaan zien is dat merken doneren om een boom te planten, maaltijden verzorgd en andere landen gaan helpen. Daarnaast zie je ook veel merken die zich inzetten voor het tegengaan van vervuiling van de oceaan en dus materialen gaan recyclen.

Upcyclen

Het re-designen van oude kleding en de reststoffen gebruiken om hier nieuwe collecties van te maken. Dat wordt in 2022 de trend. Zo gaan we vervuiling tegen en maken we er opnieuw gebruik van.

Beeld: Het Financieel Dagblad

Tweedehands

Tweedehands was voorheen iets waar we een beetje op neer keken, want je kunt toch alles nieuw kopen. In 2022 gaat die mindset helemaal om. Het is trendy om tweedehands kleding te dragen. Jij draagt pareltjes die je niet bij heel veel andere ziet en we helpen de aarde hier ook nog eens heel erg mee. Het niet opnieuw produceren van kledingstukken gaat de verspreiding van microplastics tegen en er wordt veel minder water verbruikt.

Het gebruik van ander soort materialen

Je hoort het al steeds meer; kledingstukken die gemaakt worden van alternatieven materialen, zoals bamboe, organic stoffen, maar ook ananassen, hennep en tencel.

Het gebruik van algen

Algen worden vaak als onhygienisch en slijmerig gezien, maar de mode-industrie gaat beginnen met het gebruik van algen voor kledingstukken. Algen zijn robuust, betrouwbaar en kledingstukken zien er schoon en kleurrijk uit.

Beeld: Avro Tros