Stella McCartney lanceert luxetas van paddenstoelenleer
blog

Het Britse luxe merk Stella McCartney lanceert een luxe tas gemaakt van mycelium, een veganistisch leeralternatief op basis van paddenstoelen. De tas is vanaf 1 juli te koop en heet ‘ Frayme Mylo’.

Al enige tijd geleden sloten Stella McCartney en Bolt Threads een samenwerking af om te kijken naar alternatieven materialen. Dat is ook gebeurd, maar dit was nog geen tas voor commercieel gebruik. Deze heeft wel tentoongesteld gestaan in het Victoria and Albert Museum in Londen tijdens de expositie Fashioned from Nature.

In oktober 2021 zagen we de tas gemaakt van paddenstoelenleer al op de Parijse modeweek. Dat de tas nu ook in de verkoop gaat is een nieuwe ontwikkeling.

Enorme mijlpaal voor toekomst van luxe mode

Voor dierlijk leer wordt al langer naar alternatieven gezocht. Er wordt vaak gebruikt van vegan leer, maar dat is niet altijd zo duurzaam. Paddenstoelenleer is duurzamer dan synthetisch leer, omdat bij de productie het gebruik van fossiele grondstoffen beperkt blijft. En er zijn minder broeikasgassen en ook is er minder water nodig.

Deze tas dient als voorbeeld voor andere luxemodebedrijven. Deze tas is gemaakt in een oplage van honderd en kost ongeveer 2.328 euro. Geen goedkope tas, maar laat het een inspiratiebron zijn voor de industrie.