‘Slechte kwaliteit kleding heeft een enorme impact op onze gezondheid wat je misschien niet eens door hebt’
blog

Laten we het eens hebben over duurzame mode. Uit onderzoek van PwC blijkt dat de belangstelling voor duurzame mode onder consumenten is toegenomen tijdens de coronacrisis. Voor modemerken wordt het dus steeds belangrijker dat ze hun duurzaamheidscijfers op een geloofwaardige en transparante manier meten en delen met consumenten en stakeholders. Met een waarde van 1,5 biljoen euro op de wereldmarkt, waarvan 340 miljard euro op de Europese markt, is de mode-industrie een van de grootste ter wereld. De industrie is de op twee na grootste industriële verbruiker van water en heeft daarom een enorme impact op het milieu. Daarnaast brengt de mode-industrie 10% van de mondiale broeikasgassen voort, evenals ruim 1500 (veelal giftige) chemische stoffen. Een groeiend aantal consumenten is benieuwd naar de milieu-impact van hun kledingaankopen. Ook verwachten ze dat bedrijven goed voor de planeet zorgen en zich proactief opstellen. Van de respondenten wereldwijd gaf 43% aan al voor de pandemie te verwachten dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen voor hun milieu-impact. Tijdens de coronacrisis heeft deze focus op duurzame werkwijzen echter een hoge vlucht genomen. Na ruim een jaar pandemie kiest nu maar liefst 55% van onze respondenten wereldwijd, en 44% van de respondenten in de EU, bewust voor producten van herleidbare en duurzame oorsprong.

Laten we eens dieper induiken op duurzame kleding. Want wat betekent dit nu precies? Simpel gezegd is duurzame kleding goed voor de aarde. Maar het antwoord er op is lastig, want zo makkelijk is het niet in de praktijk. Maar hoe vervuilend is de kledingindustrie en waardoor is de impact op milieu, dieren en gezondheid zo belachelijk groot? Een van de dingen die er uitspringt is de snelheid en hoeveelheid van kleding die wordt gemaakt. Daarnaast zijn er voor veel kledingstukken heel veel water en kunstmest nodig. Er worden veel gifstoffen gebruikt tijdens het telen tegen onkruid en insecten. Daarna worden de materialen op een vervuilende manier verwerkt in de fabriek.

Waar ik mij misschien nog wel het meeste druk om maak, is dat kleding die je draagt die van slechte kwaliteit is gemaakt ook slecht is voor je eigen gezondheid. Ik stond daar nooit bij stil, maar toen ik meer de duurzame mode indook, schokte mij dit. Zeker bij het gebruik van polyester komen er continu microplastics de wereld in. En niet alleen buiten, waar we de lucht inademen, maar ook in je huis. 33% van het stof wat in jouw huis ligt zijn microplastics. Dit komt ook weer terecht in ons eten waardoor deze plastics allemaal in ons lichaam terecht komen. Waardoor de kans op ziektes weer groter wordt. Het verstort ook onze hormoonbalans. Een van de tips die ik de afgelopen tijd heb geleerd, is om minder heet te wassen en om kleding met een filter of een microplastic tas te wassen, zodat we het aantal microplastics echt verminderen.