Is kleding huren nu zo duurzaam?
blog

Afgelopen zomer ging er een schokgolf door de modebranche en dan voor de duurzame modebranche. Britse krant The Guardian kopte dat kleding lenen slechter was dan kleding weggooien en deze kop begon z’n eigen leven te leden. De bron van het artikel was een Fins onderzoek dat aantoont dat kleding lenen onder bepaalde omstandigheden een grotere impact heeft op het milieu dan het normale gebruik van een kledingstuk. Maar hier kunnen we nog eens kritisch naar kijken.

Wie verder het onderzoek induikt ziet dat kleding lenen wel duurzaam kan zijn. Wanneer er goed gekeken wordt naar het logistieke proces. Het versturen en retourneren an items heeft namelijk een grote impact. Ook het reinigen van items heeft veel impact volgens het onderzoek. Het onderzoek gaat er alleen vanuit dat er gereinigd wordt met normale consumentenwasmachines, maar de meeste kledingbibliotheken werken met professionele schoonmaakbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Daarnaast gaat dit onderzoek uit van kleding lenen boven op het kleding kopen. Dit terwijl kleding lenen vaak kledingaankopen verminderd. Vanuit een Zweeds onderzoek kunnen we dan wel degelijk aantonen dat kleding lenen een lagere impact heeft. We moeten dan wel minder kopen.

Kleding lenen is dus wel degelijk duurzamer dan weggooien, als we letten op bepaalde punten

Er is terrein te winnen, dat is zeker. Kleding lenen moet ook nog een bepaalde schaalgrootte krijgen, wil de positieve impact vergroot worden. Het heeft tijd nodig. Om voordeel te halen uit het kleding huren, moet een item ook meerdere keren verhuurd worden. Om die schaalgrootte te bereiken, moet een grote groep consumenten nog overtuigd worden. De groep die duurzaam ingesteld is, is vaak al bekend met het concept kleding lenen.

Dus ja, kleding huren is duurzamer, maar wel als we minder kopen. En ik moet zeggen; het is ook een stuk leuker. Want je hebt keuze uit een eindeloze garderobe. Ik probeer je daarom ook mee te nemen in de verhalen achter kledingstukken en te ervaren hoe kledingstukken zitten die duurzaam gemaakt zijn. Het is ook meer dan dat. Kleding huren is een onderdeel om duurzamer bezig te zijn, maar het start bij weten wie je bent en wat je wil uitstralen.