Om te beseffen hoe de impact is van fast fashion, neem ik je mee in een deepdive van Shein. Textielarbeiders die in Chinese fabrieken van Shein werken, maken dagen van 18 uur, hebben geen weekend en krijgen maar een derde van hun salaris als ze een fout maken. Onderzoeksjournalisten van Channel 4 zijn erin geslaagd om undercover te gaan bij het zeer gesloten Shein. Shein is een online fastfashion-retailer die in 2008 opgericht werd, maar vooral de laatste jaren enorm is gegroeid. Vooral onder jongeren. Snelle mode, snel meegaan met de trends en je kunt altijd iets nieuws dragen. Het bedrijf werd in 2021 het grootste kledingbedrijf ter wereld en is met een geschatte waarde van 100 miljard dollar groter dan H&M en Zara.
4 cent per kledingstuk
De VS en Europa zijn de grootste afzetmarkten voor Shein die ze vanaf 2 euro aanbiedt. Het bedrijf is prominent aanwezig op sociale media en weet online trends en catwalk looks sneller te kopieren dan andere ketens. Daarbij worden textielarbeiders uitgebuit. Voor het salaris van omgerekend 572 euro per maand moeten medewerkers in een van de fabrieken minimaal 500 kledingstukken per dag in elkaar zetten. Wie daarbij een fout maakt, krijgt maar tweede derde van zijn salaris.
Verbloemen van arbeidsomstandigheden
Onlangs heeft Shein een aantal influencers uitgenodigd om te komen kijken in de fabrieken. Daar is veel ophef over gekomen, omdat deze influencers uiteindelijk voorbij zijn gegaan aan de slechte arbeidsomstandigheden. Shein heeft zichzelf geprobeerd in een beter daglicht te stellen. Een ruime fabriekshal met veel licht, jurkjes die langs glijden aan hangers op automatische rails en werknemers die elk kledingstuk met zorg vaststeken achter een naaimachine. Als je de beelden van influencers moet geloven, hebben werknemers in de fabriek van Shein het goed voor elkaar. De influencers kregen hierdoor felle kritiek. Zeker door het onderzoek van Channel 4 waar ze undercover zijn gegaan zijn de beelden wel anders. En blijkt ook dat kledingstukken van Shein katoen bevatten uit de omstreden Xinjiang regio, waardoor het risico bestaat dat er sprake is van slavernij. In de VS is de import van kleding met katoen in deze regio al verboden, in de EU ligt een wetsvoorstel op tafel. Verder ontdekte het Canadese CBC News dat sommige Shein kledingstukken zorgwekkende hoeveelheid chemische stoffen bevatten zoals PFAS en lood. Een kleuterjasje bevatte bijna 20 keer zoveel lood als volgens Canadese standaarden veilig is voor kinderen.