Het huren van kleding; de nieuwe toekomst?
blog

Een terecht vraag;

Op het moment dat ik dit schrijf is het bijna Dag van de Aarde. Ik zal je zeggen dat ik voorheen geen benul had van deze speciale dag die in het leven is geroepen. Nu kijk ik daar wel anders naar, want mijn mindset is behoorlijk veranderd. Dat is bij mij begonnen toen ik mij verder ging verdiepen in de mode.

Waar het allemaal begon

Ik ben opgegroeid met fast fashion ketens. Ik wist niet beter en heb daar altijd mijn kleding gekocht. Ik ging regelmatig een dagje winkelen en het streven was toen om zoveel mogelijk te kopen voor zo min mogelijk geld. Alle trends heb ik bijna wel in mijn kast gehad, want ja het kopen ging heel makkelijk en de fast fashion had altijd items die on trend waren. Zeker in mijn tienerjaren werkte dit perfect, omdat mijn budget niet groot was. Enig idee wat dit voor een impact op het milieu had ik niet. Tot dat ik mij echt ging verdiepen in mode. Ik had inmiddels stage gelopen bij De Bijenkorf en ik zag daar collega’s sparen voor een mooie tas. Dat wilde ik ook; sparen voor een item die ik het investeren waard vond. Maar met mijn stagevergoeding was het evengoed nog verleidelijk om veel te shoppen bij de fast fashion. Mijn mindset was wel wat veranderd, maar niet zoals ik er nu in sta.

Het ontdekken van mijn kledingstijl was mijn eerste stap

Het begon bij mij met het ontdekken van mijn kledingstijl. Mijn liefde voor mode was er al en ik ging mijn verdiepen in materialen, stoffen en designers. Ik keek elke show en raakte er door geïnspireerd. Ik ging mezelf de vragen stellen; wat vind ik nu echt mooi en wat wil ik graag dragen. Na jaren zoeken en proberen heb ik mijn kledingstijl gevonden. En dat geeft mij een heel fijn gevoel, want ik weet nu ook precies welke items ik kan toevoegen aan mijn kast. Ik kan je vertellen dat ik elk item nu weet in mijn kast en ook met trots draag. Ik merkte al snel dat ik niet meer wekelijks pakketten binnen kreeg van een fast fashion keten. Het gaf mij een fijn gevoel dat ik hier niet meer aan mee deed en ik met kleine stapjes de kledingindustrie weer ietsjes beter kan maken.

Een van mijn inspiraties kwam ook uit een boek die ik heb gelezen; Leef als een Parisienne van Renee Koudstaal. Mijn kledingstijl komt in een aantal opzichten in de buurt van een Parisienne. De Parisienne gaat voor een tijdloze garderobe waar je veel in kunt combineren. Wanneer je wil verduurzamen kun je een hoop leren van de Parisienne. Een Parisienne durft te investeren in items die echt bij haar passen en maakt daar ontelbare combinaties mee. Wanneer je dit toepast, ben je onbewust al bezig met het verduurzamen van je kast. De Parisienne is hier in ieder geval niet bewust mee bezig, maar ik zie het als een enorme inspiratie.

Ik wilde investeren, maar ook meegaan met de modetrends

Prive ging ik me steeds meer verdiepen in luxe merken. Ik kreeg steeds meer de behoefte om te investeren in items waar ik jarenlang plezier van zou hebben en die ook perfect bij mijn kledingstijl pasten. Items waarvan ik kan zeggen dat ik ze nog steeds in mijn kast heb hangen en ze met trots draag. Ik wilde alleen wel nog steeds meedoen aan de modetrends, maar dan op een verantwoorde manier. Ik ging me verdiepen in duurzame mode. Het beeld bestond bij mij dat duurzaam saai is en al helemaal niet on trend. Maar hoe verder ik mij verdiepte hoe meer mijn gedachtes hier over totaal veranderden. Een van de dingen die ik ontdekte was het huren van kleding. Ik miste alleen het huren van de alledaagse kleding, zoals een jas, zomerse jurk, het pak. Dit kwam voor mij samen in Iconic Wardrobe. Ik wil mijn zoektocht, inspiratie en kennis delen en een kledingkast delen die inspeelt op de modetrends maar op een duurzame manier. Dus tijdelijk genieten van een bepaald item. Dit maakte mijn kledingkast compleet; naast de prachtige basis die ik inmiddels hebt gelegd.

Wil jij verantwoorder omgaan met je kledingkeuzes?

Het verdiepen in de mode-industrie heeft mijn ogen geopend, maar ik zal je zeggen dat ik nog steeds wil genieten van mode, trends en mooie kledingitems. Maar dan wel op een verantwoorde manier. Het is mijn missie om vrouwen de ideale garderobe te geven waar ze blij van worden als ze deze openen, omdat er items in hangen die perfect passen bij hun kledingstijl en duurzaam zijn verkregen. Zo kunnen we met elkaar genieten van mode en mooie kledingitems en een klein steentje bijdragen aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Kleding huren is een duurzaam alternatief en een vorm waarbij fashion nog steeds fun is.

Mijn mindset is totaal veranderd. En je wil niet weten waar ik vandaan kom. Hoe sta jij tegenover kleding huren?

Benieuwd welke items ik op dit moment verhuur? Neem een kijkje op deze pagina.