Gerecycled plastic is dat nou duurzaam?
blog

Er is veel te doen rondom gerecycled polyester..

Duurzame mode, het is nogal lastig. Er zijn zoveel verhalen, maar wat is nu wel of niet waar. De eerste stap die de meeste zetten zijn kijken naar stoffen waar de kleding van gemaakt is. Gerecycled, klinkt super positief. Dus dat is waar nu veel om te doen is.

Met name over gerecycled polyester, want hoe duurzaam is dat nu precies?


Laten we vooropstellen dat gerecycled altijd beter is dan niet gerecycled. Maar voor polyester zit er toch wel een kanttekening aan. Polyester is namelijk plastic. En ook gerecycled polyester komt uiteindelijk terecht op een stortplaats en heeft 700 jaar nodig om het af te breken. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het nog steeds veel microvezels genereert. Deze komen met name vrij als we het gaan wassen en dit komt weer terecht in ons drinkwater. Toch goed om hier eens bij stil te staan.

Wat zijn dan wel duurzame stoffen?

Laten we voorop stellen dat helemaal niks kopen het meest duurzaam is, maar er zijn ook duurzame stoffen die beter zijn voor het milieu. Als eerste kun je het beste kiezen voor biologisch katoen. Waarschijnlijk denk je meteen aan katoen en denk je misschien ook dat katoen helemaal niet duurzaam is. En dat klopt, klassiek katoen is niet duurzaam en is de meest vervuilende teelt ter wereld. Bovendien wordt het bewerkt, gekleurd en ontkreukt met gevaarlijke en vervuilende chemische stoffen. Hiervan blijven restanten achter die allergieën of erger kunnen veroorzaken. Maar biologisch katoen is echter wel duurzamer en beter voor mens, dier en milieu.

Mocht katoen niet je ding zijn en wil je een wat luchtigere stof dan kun je kiezen voor lyocell/Tencel en bamboe. Bamboe is een van de snelst groeiende grassoorten die geen meststoffen of pesticiden nodig heeft. En veel minder water dan katoen. Helaas zien we dat bamboe wel vaak chemisch wordt nabewerkt. Probeer daarom altijd te kiezen voor lyocell bamboe waarbij een nieuwe vezel ontstaat dankzij een gesloten productieproces. De chemische stoffen zijn niet schadelijk en worden steeds opnieuw gebruikt.

Als laatste kun je ook nog kiezen voor een hennep stof of een linnen stof. Hennep is de natuurlijke stof bij uitstek. Het lijkt op linnen. Het is een van de oudste vezels ter wereld, maar toch associeren we het vaak met cannabis. Maar zie je het nu ook steeds meer terugkomen als grondstof voor kleding en is het een van de meest duurzame stoffen. Voor hennep zijn geen pesticiden nodig en slechts een klein beetje water en ook weinig landoppervlakte. Let ook hierop dat je kiest voor biologisch hennep.

En als je kiest voor een stof die hier niet bij staat, dan kun je het beste gaan voor een biologische variant.