Duurzame stappen die je nu kunt zetten
blog

Er is zoveel mogelijk om duurzame stappen te zetten, maar het zijn ook lastige stappen. Want als je gaat kijken naar wat je allemaal kunt doen, dan word je er helemaal naar van en is de lol er wel vanaf. Ik heb dat hetzelfde met voeding bijvoorbeeld. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, maar ook dat is soms niet te doen. Elke keer ontdek ik namelijk we weer iets wat toch niet zo gezond is als dat het is. Dat is het zelfde met duurzame stappen binnen je kledingkast zetten. Als je alles in 1x goed wil doen, dan heb je er een dagtaak aan. Daarom wil ik je een paar korte tips geven hoe jij redelijk makkelijk al een aantal duurzame stappen kunt zetten.

1. Droog je kleding buiten

Dit klinkt niet als rocket science. Maar je vergist je nog in hoe weinig je kleding misschien buiten hangt om te drogen. Een droger is ook wel heel erg makkelijk om aan te zetten en alles is snel droog. De droger is alleen heel erg slecht voor het milieu. Dus mocht je toch een paar keer per maand je was buiten kunnen laten drogen, doe dat dan ook zeker. Ander voordeel: je kleding ruikt ook veel frisser als je het buiten hangt.

2. Ontdek je stijl

Miskopen is denk ik een van de meest grote problemen in ons land. We worden zo blootgesteld aan verleidingen en in principe kunnen we alles kopen. Trends worden goedkoop aangeboden en als we willen kunnen we alle trends dragen. Maar is dit ook wie je bent? Als je goed weet wat je stijl is en je investeert in de juiste basics en keypieces, zal je zien dat je veel minder kledingstukken nodig hebt en dat je ook minder kleding gaat kopen.

3. Was alleen een volle trommel

Ken je het gevoel dat je toch de was nog even wil wegwerken? Of je wil toch dat ene shirtje aan. Je gaat toch wassen omdat je het op dat moment nodig hebt. Wil je een duurzame stap zetten, dan is het wassen met een volle trommel al een hele goede stap. Je zal merken dat je minder gaat wassen en dat is meteen positief voor het milieu.

4. Ga kleding huren

Daar ben ik natuurlijk de afgelopen jaren een enorme voorstander van geworden. Ook ik wilde alles nieuw, want ja ik kon het makkelijk kopen. Maar sinds ik huren heb ontdekt, heeft het deuren voor mij geopend. Ik kan designerkleding dragen waar ik normaal gesproken het geld niet voor zou neerleggen. Maar ook voor gelegenheden waarvan ik weet dat ik een items niet meer dan 1x ga dragen, is huren ideaal. Zo krijgt het daarna een tweede leven en heb ik een grote keuze aan wat ik graag zou willen dragen. Win win!

5. Was koud

Oke, ook ik moest er in het begin even aan wennen. Want kleding wordt toch alleen schoon als het op minimaal 40 graden wast? Dat is dus een fabel. Kleding waar geen hardnekkige vlekken inzitten, kun je prima op 15 graden wassen. Een wasje waar wel meer vlekken inzitten of waar je in gezweet hebt, dan kun je het prima wassen op 30 graden. Dat scheelt al enorm ten opzichte van elke keer op 40 graden wassen. Wel een tip: draai de wasmachine eens in de zoveel tijd op 90 graden zonder was erin, zodat je wasmachine wel goed schoon blijft.