De toekomst van mode
blog

Vroeger was het een cliché om te zeggen dat mode net zo veranderlijk was als het weer. Een manier om aan te geven hoe snel smaken en trends in de industrie veranderen en evolueren. Hoe de wereld is veranderd. Vandaag de dag zou het heel opmerkelijk zijn als er iets hetzelfde blijft in de modewereld, zelfs binnen één enkel seizoen.

Geloof je ons niet? Dat zou je wel moeten doen. De wereldwijde markt voor fast fashion-kleding, waarbij catwalk-trends razendsnel worden hergebruikt voor de winkelstraat, zal naar verwachting met 7 procent per jaar groeien en tegen 2027 een waarde van bijna US $60 miljard bereiken.

Maar dat is niet alles wat modeshoppers willen. Bijna 70 procent van hen zegt dat het al dan niet gebruiken van ethisch geproduceerde en milieuvriendelijke materialen een belangrijke factor bij hun aankoopbesluit vormt. 63 procent wil bovendien dat de merken waarvan ze kopen duurzaamheid actief promoten. En maar liefst 81 procent zegt dat ze willen kopen van milieuvriendelijke merken.

Shoppers zijn alleen veeleisender dan ooit en willen mode die duurzaam is. Bovendien verandert de manier waarop ze willen winkelen.

De toekomst van mode zal naar verwachting worden gekenmerkt door een verschuiving naar meer duurzaamheid, technologie, inclusiviteit en individualiteit.  We gaan de komende jaren een aantal trends zien.

Trend 1: Duurzaamheid zal een centrale rol blijven spelen in de mode-industrie. Dit omvat het gebruik van duurzame materialen, circulaire mode (zoals hergebruik en recycling), en verminderde milieueffecten in de productieketen. Consumenten zullen steeds meer de voorkeur geven aan merken die zich inzetten voor duurzaamheid.

Trend 2: De mode-industrie zal technologie omarmen om de productieprocessen efficiënter te maken en de klantervaring te verbeteren. Denk aan 3D-printing van kleding, augmented reality voor virtueel passen, en blockchain voor transparantie in de toeleveringsketen.

Trend 3: Er zal een grotere nadruk komen te liggen op inclusiviteit in mode, waarbij merken zich richten op diversiteit in modellen en maatvoering. Dit zal helpen om de behoeften van een breder scala aan consumenten te weerspiegelen.

Trend 4: Technologieën zoals kunstmatige intelligentie zullen merken in staat stellen om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen op basis van de voorkeuren en gedragingen van de consument. Maatwerk en personalisatie zullen belangrijk worden.

Trend 5: Er zal een groeiende waardering zijn voor lokaal geproduceerde kleding en ambachtelijke productie. Kleine, onafhankelijke ontwerpers en ateliers kunnen floreren in deze omgeving.

Trend 6: Het delen van kleding, huren van kledingstukken en kledingbibliotheken zullen populairder worden als een duurzaam alternatief voor het bezitten van kleding.

Trend 7: De opkomst van digitale kledingstukken en mode voor virtuele werelden en online gaming zal een nieuwe markt creëren, waarbij mensen investeren in digitale outfits en accessoires.

Trend 8: Consumenten zullen blijven eisen dat merken transparanter zijn over hun productieprocessen en ethische normen. Dit zal de druk op merken vergroten om verantwoorde praktijken te handhaven.

Trend 9: Mode zal blijven reageren op maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, waarbij sociale kwesties en politieke statements vaak in mode-uitingen worden verwerkt.

Trend 10: Er zal een groeiende beweging zijn richting minimalistische en tijdloze mode, met een focus op het creëren van kledingstukken die langer meegaan en minder onderhevig zijn aan trends.

Je zal zien dat niet alle trends uitgaan komen, maar het is wel belangrijk om hier bij stil te staan. Zeker als merk zijnde zul je moeten meebewegen met de vraag die de consument in de toekomst heeft. Dat de toekomst anders moet dat is 1 ding wat zeker is. De volgende generatie gaat anders alleen maar meer problemen krijgen op het gebied van milieu, klimaat en afval.