Tips over duurzame stoffen
blog

Waar zijn de beste duurzame stoffen?

Let je weleens op het materiaal en de stof als je een kledingitem koopt? Kijk je wel eens in het label om te kijken waar een kledingstuk van gemaakt is? De meeste antwoorden dit met nee en kiezen voor hoe het er uit ziet, voelt en staat. Daarnaast is het ook zo dat wanneer je het label bekijkt er vaak ook veel termen staan waarvan je niet eens weet wat het is. Ook op het gebied van duurzame stoffen valt een hoop te leren.

Dat je weet waar iets van gemaakt is, is stap 1. Welke stoffen en materialen heb je dan allemaal in je kast hangen? En heb je een idee waar jij je prettig in voelt? 

Nu weten we ook dat een aantal stoffen niet milieuvriendelijk zijn en ook niet goed zijn voor de gezondheid van de arbeiders. Ik wil je daarom meenemen in de wereld van duurzame stoffen. 

Wat zijn nu duurzame stoffen en welke zijn dan het meest duurzaam? 

Bij het produceren van kleding hebben we te maken met impact op de planeet, dieren en mensen. Duurzaam geproduceerde stoffen en materialen zijn gemaakt met zo min mogelijk impact op de planeet, dieren en mensen. 

Wanneer is een stof duurzaam?

Dit ligt heel erg aan de afkomst van de vezels en het verwerkingsproces. Een vezel kan plantaardig, dierlijk of kunstmatig gemaakt zijn. Het is belangrijk om te weten waar de vezel van afkomstig is. Is dit van verantwoord beheerde bossen, een biologische plantage en of iedereen die meewerkt in dit proces of dat gebeurd op vriendelijke wijze. 

Bij het maken van kleding hebben we te maken met een aantal effecten op het milieu. Dit komt met name door het gebruik van chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, water, energie en landbouwgrond.

Het gebruik van duurzame stoffen is een stap naar een betere kledingindustrie, maar ook voor duurzame stoffen zijn we er nog niet helemaal omdat ook hierbij gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld water en energie. Wel al een stuk beter, maar helemaal duurzaam is het nog niet. 

Maar wat is dan goed om te doen en welke keuzes kan ik dan maken? Een vraag waar ik ook bij heb stil gestaan. Ik ben me gaan verdiepen in de stoffen en heb veel gelezen over de impact op het milieu van bepaalde stoffen en deel deze kennis graag met jou. 

Welke stof is het meest duurzaam?

1. Lyocell/ Tencel

Lyocell is de meest duurzame stof. Voor Lyocell wordt het hout voor het maken van de Lyocell stof gehaald uit speciaal beheerde duurzame bossen in Zuid-Afrika. Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. Het is gemaakt van houtsnippers van onder andere de Eucalytusboom. 

Lyocell is een duurzaam alternatief voor viscose. De stof is veel minder schadelijk voor het milieu en dat komt door de ‘closed-loop’ systeem. 99% van het niet-chemische oplosmiddel en het water dat er gebruikt wordt voor de productie wordt weer opgevangen en hergebruikt.

Lyocell heeft de uitstraling van zijde. De stof is sterk en blijft lang mooi. 

2. Linnen

Linnen is een natuurlijk vezel afkomstig van de vlasplant. Er is weinig gif of kunstmest nodig om deze plant te laten groeien. Het verwerkingsproces is alleen heel arbeidsintensief. 

Biologisch linnen wordt geproduceerd zonder het gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden. 

3. Hennep

Hennep is een natuurlijk vezel en afkomstig van de hennepplant. Deze plant groeit twee keer zo snel als katoen. Er is aanzienlijk minder mest nodig waardoor er minder vervuiling is van de grondbodem. 

De hennepplant heeft weinig last van insecten waardoor deze niet bestrijdt hoeven te worden. Hennep is beter voor de natuur. Hennep is wel vrij stug waardoor het lastig kan zijn om dit te verwerken. Wanneer je dit combineert met biologisch katoen krijg je al een zachtere stof. Nadeel hiervan is dat je de mix van stof daarna vaak moeilijker kunt recyclen. 

Welke stof is het minst duurzaam?

1. Zijde

Zijde is een dierlijke vezel afkomstig van de cocon van een zijderups. Door de prachtige glans en de zachte textuur heeft zijde een luxe uitstraling. Maar niets is minder waar. De zijderupsen worden gekweekt en in gevangenschap gehouden tot dat de rups in zijn cocon gaat spinnen. De cocons worden met de rups en al gekookt om het plakkerige speeksel van de rups los te weken. De rupsen worden dus levend gekookt om een lange, sterke draad tot een gladde stof te weven. 

Er zijn voor zijde wel duurzame opties, zoals zijde van Ahimsa. Hierbij wordt gewacht totdat de rups zelf uit de cocon komt en een vlinder wordt. Voor de industrie is niet nadelig, omdat er op deze manier korte draden zijde ontstaan en niet hele lange stukken. Wat weer lastiger is om er een kleding stuk van te maken. 

Zijde is milieuvriendelijk omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest, landbouw bestrijdingsmiddelen of pesticiden maar het wordt dus niet op een diervriendelijke wijze geproduceerd. 

Kijk dus bij een zijde artikel altijd even in het label. Staat daar Ashima zijde? Dan ben je een stuk beter bezig dan wanneer je kiest voor ‘gewoon’ zijde. 

2. Wol

Wol is een natuurlijke vezel en gaat jaren mee, erg duurzaam! Een wolvezel kan meer dan 20.000 keer gebogen worden zonder te breken. Voordelen van biologisch wol zijn dat het materiaal ademend en zelfreinigend is. Nadat de vacht van de schaap is afgeschoren, groeit het gewoon weer aan en is biologisch wol biologisch afbreekbaar. De aarde neemt de voedingsstoffen op in de grond. 

Maar er zitten ook nadelen aan wol. Wol zorgt namelijk voor meer CO2 uitstoot. Het land- en watergebruik is groot omdat schapen veel oppervlakte nodig hebben en de wol gewassen moeten worden. Ook worden schapen niet altijd goed behandeld tijdens het scheren van hun vacht. Leefomstandigehden in de biologische veeteelt zijn een stuk beter. Daar wordt de vacht meestal niet gereinigd met schadelijke chemicaliën. 

3. Katoen

Katoen is de meest gebruikt stof voor het produceren van kleding, maar is niet zo heel duurzaam. Katoen is afkomstig uit de zaden van de katoenplantages. Het maken van een jeans levert ongeveer 10 kilo CO2 uitstoot op. Daarnaast worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om te voorkomen dat de oogst mislukt. Deze chemicaliën zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook voor de boeren die hier mee in aanraking komen. 

Wanneer je kleding hebt van biologisch katoen, doe je al een stapje in een betere richting. Bij biologisch katoen wordt er niet gebruik gemaakt van kunstmatige mest en ook niet van schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen. Het katoen wordt ook handmatig geplukt, dat betekent wel dat de productiviteit van biologisch katoen 50% lager ligt. 

Er zijn nog veel meer stoffen die gemaakt worden. Daar vertel ik je later meer over. Ik ben benieuwd of jij duurzame stoffen in je kast hebt hangen. 

Ik verhuur alleen kleding van duurzame merken. Daar let ik dus heel erg op duurzame stoffen en hoe het gemaakt is. Benieuwd naar de stoffen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan hier op mijn pagina over kleding huren, zodat je eens wat kunt experimenteren met verschillende stoffen en kunt kijken wat voor jou het beste werkt.