Veel vrouwen hebben denim in hun kast liggen, maar de stof die voor bijna 100% uit katoen bestaat is allesbehalve duurzaam. Maar het kan anders, door middel van deze 5 denim innovaties.
Oritain
De duurzaamste jeans is biologisch. Biologisch telen vermindert de Co2-uitstoot met 56% en het waterverbruik met 49%. Helaas is er veel bio katoen in omloop wat in werkelijkheid gewoon katoen is. Oritain heeft daar wat op bedacht. Zij kijken naar de katoenvezel zelf. Alle chemische deeltjes van de vezel worden geanalyseerd, zodat zij echt kunnen achterhalen waar de vezel precies vandaan komt.
Recycrom
Elke keer als denim indigoblauw wordt geverfd, gaan er liters water vol schadelijke chemicaliƫn de zee in. Nu is daar Recycrom voor ontwikkeld, een technologie waarbij kleurstof wordt gerecyled. De machines vermalen textielresten tot een fijne kleurpoeder waarmee je katoen, wol, nylon en zelfse gemixte stoffen kunt verven.
Jeanologia
Een goede jeans heeft een gedragen look. De bekendste manier om dit te creƫren is stone washing waarbij de jeans letterlijk met stenen worden gewassen tot de kleur vervaagt. Dat vergt veel water en energie. Nu is er een duurzamer idee: jeanologia. Met een software kunnen producenten hyperrealistische broekscheuren en gewassen effecten uitproberen op een tablet. Met een lasertechnologie kan dan het design precies op de jeans gezet worden.
Refibra
Bij Refirbra worden textielresten uit fabrieken gerecycled. Dit keer niet om de kleur, maar om de stof. Merken als Kings of Indigo, Patagonia en Ganni doen dit al. De stof wordt omgezet naar katoenpulp en wordt aangevuld met houtpulp van verantwoord beheerde bossen. Van de pulp wordt een nat mengsel gemaakt en daar worden de draden van gemaakt. Omdat gerecyclede vezels niet sterk genoeg zijn moet het wel aangevuld worden met minimaal 40% biologisch katoen.
Unspun
Unspun is een bedrijf dat pas gaat produceren als iets wordt besteld. Dat is een duurzaam businessmodel waardoor er geen overschotten overblijven.