Zo kies jij de juiste bikini of badpak deze zomer
blog

Zo kies jij de juiste bikini of badpak deze zomer

Weten wie je bent is een van de belangrijkste dingen als het neerkomt op het weten van je stijl. Mode wordt vaak gezien als iets oppervlakkigs, maar het gaat echt veel dieper dan dat. Waar ik zelf vaak tegen aan loopt, is de periode wanneer we weer mogen flaneren in badkleding. Wat past daarbij binnen je stijl, maar juist ook binnen je body type. Ik ga je een aantal tips geven hoe jij de juiste bikini of badpak kiest voor deze zomer.

De tips

1. Bepaal je sterkste punten 

Weet wat je positieve punten zijn, zodat je die met het kleine stukje stof van een bikini of badpak kunt accentueren zoals je taille, een mooi decolleté of bijvoorbeeld lange benen. Wees trots op wat je hebt en onthoud dat geen enkel lichaam hetzelfde is en dat is helemaal prima! Het belangrijkste is vooral dat jij je comfortabel voelt in hetgeen wat jij draagt.

2. Grote cupmaat 

Heb jij grote borsten? Dan is een top met beugel vaak een goede keuze. Dit staat prachtig en hiermee ondersteun je ook je borsten goed.

3. Kleine borsten 

Ga voor een triangel-, strapless of haltertop. Wil je ze wat groter laten ogen? Met een padded cup of een drukke print lijkt het van boven iets volumineuzer.

4. Een beetje bleekjes? 

Heb je van jezelf een lichte huidskleur of sta je aan het begin van de zomer en je bent nog wat witjes. Dan is een badpak of bikini in een felle uitgesproken kleur een goede keuze. Je ziet vaak dat dit echt wat met je teint doen. Pastel, geel, wit en bruin is ook mooi, maar deze kleuren laten je vaak nog witter lijken. 

5. Lichaamstype: omgekeerde driehoek

Zijn jouw schouders breder dan je heupen en ben jij voller aan de bovenkant van je lijf dan aan de onderkant? Dan kun je drie dingen als beste doen: een top met rechte bandjes zorgt ervoor dat je schouders smaller lijken, een bovenstuk in een donkere kleur accentueert je lichaam perfect, een opvallend bikini broekje leidt de aandacht van je schouders af.
 

6. Zandloperfiguur

Jij hebt een smalle taille, iets bredere heupen en een goed paar schouders. Jij kunt eigenlijk alles dragen, maar toch heb ik nog 3 tips: Een hoog broekje legt de nadruk op je taille, een triangel- of halter top geeft een extra accent aan je figuur en een badpak met verticale strepen doet jouw figuur echt eer aan.

7. Appelfiguur

Zit jouw volume vooral aan de bovenzijde en heb je volle borsten en brede schouders? Dan kun je het beste een badeau bikini top dragen die niet de nadruk legt op je borsten, of draag een hoog broekje zodat het smalste gedeelte van je taille wordt geaccentueerd en bikini broekjes in felle kleuren of een leuke print staan je extra goed.

8. Een atletisch lichaam

Ben je vooral smal en wat rechthoekig, dan is het de kunst om vorm te geven aan je lichaam: een bikinibroekje met smalle bandjes zorgt ervoor dat je billen voller lijken, een triangel top gecombineerd met een broekje met strikjes geeft je lichaam wat meer vrouwelijke rondingen, een badpak doet jouw lijf sowieso goed en eigenlijk alles met extra details zoals ruffles of strikjes staan jou super goed.

9. Meer de vorm van een peer

Heb je smalle schouders, een slanke taille en bredere heupen? Dan kun je het beste een bikini top met een print of met veel kleur dragen zodat je bovenlichaam wordt benadrukt, of een badeau bikini of halter bikini zodat je schouder breder lijken en een laag uitgesneden broekje zorgen ervoor dat je heupen minder opvallen.

Ik krijg ook vaak de vraag hoe je het beste kunt stijlen als je wat voller bent. Kijk ook daarin naar wat je lichaamsvorm hebt en leg ook daar de nadruk op je sterke punten. Dan maakt het namelijk niet uit of je maat 34 bent of een maat 44. Hier nog wat inspiratie voor wanneer je een grotere maat hebt.

Maar hoe stijl je de bikini of het badpak deze zomer?

Met een mooie kimono
Een lange kimono is een ideaal item deze zomer om ook te flaneren over het strand of langs het zwembad. De kimono is niet alleen fijn voor de zomermaanden, maar kun je eigenlijk het hele jaar door dragen. Tips hoe je de kimono verder nog kunt dragen.

Beeld via Pinterest

Een mooie zonnehoed
De zonnehoeden zijn weer helemaal terug. Van grote hoeden tot kleine hoeden, het liefst wel een rieten variant deze zomer.

Beeld via Pinterest

Een wijde jurk
Een wijde jurk over je bikini of badpak is een echte uitkomst. In de ochtend heb je zo de keuze gemaakt en het is makkelijk om naar het strand te gaan en ook na het strand weer aan te doen om nog even op het terras te zitten.

Met een mooie rok
Zeker wanneer je een badpak aan hebt, is een mooie rok ook een goede keuze om te flaneren. Zeker op hele hete dagen.

Beeld via Pinterest

Met een long t-shirt
De t-shirt dress is ook altijd een hele goede keuze. Daar kan eigenlijk niet zoveel misgaan. En mocht je wat meer vorm aan de jurk willen geven dan kun je altijd een riem om je taille dragen, zodat het wat meer je lichaam accentueert.

Welke materialen?

De kracht van een goede bikini of badpak zit ‘m niet alleen in het model en de manier waarop je het draagt, maar ook in het materiaal. Dat moet van goede kwaliteit zijn en fijn aanvoelen op je huid. Kies ook altijd voor kwaliteit, want dan ga je echt veel langer plezier hebben van het item.

Over het algemeen worden badpakken en bikini’s gemaakt van lycra. Maar inmiddels zijn er ook duurzame varianten, waar ik dan weer heel erg blij van wordt. Je ziet nu dat badpakken en bikini’s ook gemaakt worden van ECONYL: een innovatief materiaal op basis van gerecycled oceaan plastic zoals PET flessen en visnetten. Dit materiaal geeft support tijdens het zwemmen en is resistent tegen oliën, crèmes en chloor.

Eerder gaf ik ook al eens tips aan de lezers van Marie Claire, wat de 12 duurzame merken zijn voor beachwear.

Deze zomer zien we nog een aantal trends die we voorbij zien komen

  1. Flower power
  2. Cut outs
  3. Duurzame badmode
  4. High waist bikini’s
  5. Ienimieni bikini’s

Lees hier meer over de trends van deze zomer.